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A message from State Interpreter Charley Harbach:   

Each Connecticut Board Rules Interpreter has been charged with 

delivering IAABO’s message of “One Rule, One Interpretation, 

One Set of Approved Mechanics”. With that in mind, all officials 

are obligated to enforce the rules as written, points of emphasis, and 

good sportsmanship throughout every contest.  

 

Game Situations 

 

Play #1: B1 Fouls A1 while A1 is in the act of shooting. A1 makes 

both free throws. The scorer sounds the horn to notify the officials 

that B1's foul was his 5th Foul. The official assesses B1 a Technical 

Foul for participating as a Disqualified Player. Is the official 

correct? 

Ruling: No, the official is incorrect. The player is deemed 

disqualified when the coach is notified by an official of the 

disqualification. NFHS 4-14-2; IAABO Manual 18:2:J & K 

Play #2: B4 fouls A2 while A2 is in the act of shooting. A2 is 

assessed a technical foul for swearing at B4 after the Foul was 

called. The official allows A2 to attempt his free throws. After 

making the 2nd free throw, the official notifies the coach of Team 

A that A2 must "Sit a Tick" as a result of the Technical Foul. Is the 

official correct? 

Ruling: No, the official is incorrect. The coach of Team A must 

replace A2 with a substitute who will shoot the free throws. 

Connecticut Adopted "Sit a Tick" Policy in line with NFHS Rule  

3-3-4; IAABO Manual 16:8:A 

Play #3: Jumper A1 taps the ball followed by a touch by Jumper 

B1 and then another touch by Jumper B1 before the ball hits the 

floor. After the ball hits the floor, B1 picks up the ball and dribbles 

in for a layup. 

 

Ruling: This is a legal play.  NFHS Rule 6-3-7 & 6-3-8; IAABO 

Manual 7:1:C, 7:4:G 

 

Play #4: Team A scores and sets up a press immediately after the 

score.  Team B inbounds the ball and as they advance the ball 

towards the frontcourt, Team A bats the ball out of bounds and the 

shot clock reads 25.  Is this a 10-second backcourt violation? 

 

Ruling: This is a 10-second backcourt violation.  NFHS Rule 9-8; 

IAABO Manual 15:9:A-C 

 

Play #5: Team A is hosting team B. Team A is having a ceremony 

for a coach who recently passed away. Team A the home team is 

wearing their road red uniforms. The B is wearing their road blue 

uniforms. There has been no communication with the CIAC nor the 

opposing team by the home team AD. The officials inform Team A 

that wearing their road red uniforms for a home game is illegal. 

Team A coach states that the kids are responsible for their uniforms 

so therefore the home white uniforms are not accessible. The 

visiting team agrees to play the game as the colors are clearly 

different. 

Ruling: Can the game be played?  YES   What is the Penalty?   

Penalize if or when a team member becomes a player. One direct 

technical foul is charged to the head coach, regardless of the 

number of infractions. The head coach loses the coaching box 

privilege. The offended team is awarded two free throws plus the 

ball for a designated spot throw in at the division line opposite the 

scorer’s table.  NFHS 3-4-1c, 10-6-4. 10-6-4 Penalty; IAABO 

Manual 2:1A, 2:1A Penalty 

Play #6: A1 takes off from inbounds, jumps over the end line (still 

in the air), catches an errant pass and throws it back inbounds to 

teammate A2 in Team A’s frontcourt. A1 lands out of bounds and 

runs back onto the court and catches the first pass from A2. 

Ruling: This is a legal play. NFHS 4-35-1A, 7-1-1, 7-1-2, 9-3. 

IAABO Manual 15:8 Play 15-36 

Play #7: A1 takes a shot attempt, the ball is in the air, the shot clock 

horn goes off, the shot gets lodged between the rim and backboard. 

The A/P arrow favors team A. 

Ruling: Since the ball hit the rim, the shot clock is reset to 35. The 

ball is given to Team A on the endline at the nearest new throw-in 

spot 3 feet outside the lane line. NFHS 6-4-4d;  IAABO Manual 

8:2:D, 20:5:E 
 

Shot Clock Protocol 

Under no circumstances should a varsity game be played without 

a shot clock. 

It is the responsibility of the home school to ensure the shot clock 

equipment is staffed and the equipment is operational with a 

backup device on hand.  

No visiting head coach or the game officials should ever agree to 

play a game without the 35 second shot clock. 

This should be treated like any situation where the court is 

unplayable and the game is postponed. 

Be a Leader! Promote Sportsmanship! 
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